Göteborgskrögaren Stefan Karlsson har rötterna i den småländska urskogen och hans uppväxt på landet mitt i Småland har satt sina spår – han har en fäbless för det rena och enkla. Nu basar han över det framgångsrika restaurangimperiet Götaplatsgruppen Restauranger med prisbelönta SK Mat & Människor, panasiatiska Toso, bistrofavoriten Mr P och sommarsuccén Bar Himmel uppe på Göteborgs Konstmuseums terrass. Fr o m i höst kommer gruppen även att driva anrika Elite Park Avenue Hotels restaurang och festvåningar på Kungsportsavenyn i Göteborg.
Som sann matinspiratör reser han tillsammans med stora svenska företag världen över för att sprida sitt svenska smak- och matarv. I bl a Dubai, Österrike, USA och Kina har han under många år anordnat svenska middagar för stora sällskap och vid större evenemang. Hans engagemang i olika tävlingsarrangemang har uppmärksammats internationellt, liksom hans restauranger som varit med i olika internationella guider.
Stefan har ett starkt allmänt engagemang i branschen och månar bl a om en ökad rekrytering av unga människor. Han är en omtyckt föreläsare och förmedlar gärna sin passion för de svenska smakerna, gärna avskalade och renodlade. Stefan fungerar också ofta som mentor och är en populär arbetsgivare med stort engagemang i sina anställda. Många duktiga, både kvinnliga och manliga kockar har utbildats under Stefans ledning.
Stefan har varit i branschen i drygt trettio år, redan 1994 kom han med i Kocklandslaget och 1995 utsågs han till Årets Kock, en förening där han numera innehar en styrelseplats. Under åren 1999 till 2013 drev han den välkända stjärnrestaurangen Fond på Götaplatsen i Göteborg. För hans stora och brinnande intresse för mat blev han då också bl a belönad med både Gastronomiska Akademiens guldmedalj och priset Stora Smakskeden i Silver av Lilla Sällskapet – Sveriges äldsta gastronomiska akademi. 2014 tilldelades SK Mat & Människor arkitektpriset Guldstolen och året därpå fick restaurangen en stjärna i Guide Michelin. År 2015 blev Stefan invald i Visitas Hall of Fame.
Nyligen utsågs Stefan till juryordförande för Årets Kock 2018.